TV-apparater

Titta på tvTeknikutvecklingen är fördelaktig på många plan. Aldrig tidigare har vi varit så bortskämda med prylar som både underhåller och fyller praktiska funktioner. En typisk pryl inom kategorin för hemelektronik är TV:n – som ju är ett måste för väldigt många.

TV:n har underhållit oss svenskar sedan 50-talet och den har även varit praktisk vad gäller nyhetsrapportering o.s.v. Utvecklingen av TV:n har verkligen gått framåt under en snabb period.  Till att börja med var färg-TV en revolutionerande upptäckt. Många minns tjocka klumpiga TV-apparater, men med tiden blev de allt plattare. Idag hänger de som tavlor på väggen.

Tack vare teknikutvecklingen finns det idag en djungel av olika TV-apparater. De flesta nya TV-apparaterna har knivskarp bild. En LCD-TV är en typ av TV som fått sitt namn just därför att den har en LCD-skärm. LCD står för liquid crystal display och bygger upp bildskärmen med hjälp av flytande kristaller som utgörs av ett tunt lager av celler. När man tittar på en LCD-skärm behöver man se den från rätt synvinkel för att bildens synlighet ska öka. Det beror på att ljusstrålarna från TV:n varierar i genomträngningsförmåga.

En vidareutveckling av LCD-TV är s.k. LED-TV som är baserad på en teknik som handlar om att integrera dioder för att ge bättre färger och återgivning av kontraster. En LED-TV kan anpassa ljusstyrka på ett annat sätt än en LCD-TV, och dessutom till mindre strömförbrukning. Med hjälp av LED kan ljuset regleras olika för en TV:s olika LED-enheter, medan LCD-TV:n ger ifrån sig ett mer konstant ljus.

Nu tågar också s.k. smart-TV in på marknaden. Koppla upp din TV mot internet och få tillgång till den allra senaste underhållningen direkt i TV:n. Du kan pausa i ditt TV-tittande eller spela in. Surfa fritt, kolla mail, titta på Youtubeklipp, lyssna på musik eller vad du nu önskar göra. Somliga datoranvändare har börjat överge sina datorer och använder sig helt å hållet av sin Smart-TV.