Så väljer du barnvagn

Barnvagn

Idag kan man ofta välja olika material, färger och mönster på sina barnvagnar. Men det man först och främst ska tänka på när man ska välja barnvagn är funktionen.

Det finns många saker att ta hänsyn till när man väljer barnvagn. Säkerheten är viktigast men därefter kommer funktionen. När och var ska jag använda barnvagnen. Ska jag välja en lite dyrare vagn som ”växer” med barnet eller kanske att välja köpa flera olika vagnar för olika tillfällen och åldrar? Behöver jag en vagn som är lätt att ta med sig på flyget? Det finns flera modeller med olika egenskaper att välja emellan.

Barnvagnsmodeller

  • Kombivagn: En större vagn med sittfunktion och liggvagnsinsats. Kan ibland användas ända fram till tre års ålder.
  • Liggvagn: Avsedd för nyfödda och barn upp till cirka åtta månaders ålder.
  • Vändbar vagn: En vagn som du kan vända genom att endera sno på sittdelen eller lossa och vända på handtagen.
  • Sittvagn: Går att använda från det att barnet kan sitta och till de är i tre års-åldern.
  • Cityvagn eller joggingvagn: Har tre hjul som gör att den svänger lätt men även har lätt för att tippa. Vissa cityvagnar har istället två svängbara framhjul.
  • Sulkyvagn: Är ihopfällbar och är klenare i konstruktionen. Det är en bra vagn att ha med sig på resor samt när barnen har blivit äldre.

Ibland kommer barnen tätt eller kanske till och med flera stycken samtidigt. Om du har fått tvillingar eller har barn som ligger nära åldersmässigt så är det praktiskt med en syskonvagn. Då slipper du styra två vagnar när du är ute med barnen. Det finns två grundtyper av syskonvagn där den ena har säten som är placerade bredvid varandra, eller tandem varianten där det ena sätet sitter placerat bakom det andra, vilket gör att vagnen blir smidig att manövrera där det är trångt.

TryggHansa har fler bra tips om vad du ska tänka på då det är dags att välja barnvagn.