Skönt till bebisen

Att få en bebis är något helt underbart. Ett liv som kommit till av dig och din partner, som vuxit sig större i 9 månader och som äntligen bestämmer sig för att se dagens ljus och komma ut till sina föräldrar.

Det är många saker att tänka på när man ska och nyss har blivit förälder. En av sakerna är vilka kläder en nyfödd behöver, vi tänkte därför ge lite tips.

De första kläderna man införskaffar till sin nyfödde bebis är speciellt. Man får äntligen införskaffa något till det lilla liv som ligger i magen och det blir en liten väckarklocka att bebisen snart kommer att komma ut och bli en ny familjemedlem.

Det är alltid skönt att införskaffa några basplagg som man gjort i ordning för barnet så man har den första tiden, både på bb och hemma. Det är inte alltid man orkar ge sig ut på stan direkt efter förlossningen och då är det skönt att ha några uppsättningar kläder hemma.

Nyfödd

Något som är viktigt att tänka på innan man införskaffar kläder till den nyfödde är att bebisar har mycket känslig hud, så det är viktigt att köpa kläder av bra kvalité och som inte innehåller några onödiga ämnen. Idag finns många bra barnklädesmärken som inte innehåller ämnen vilket gör det bättre för bebisen att ha på sig. Ett märke hos dem vi kan rekommendera är Geggamoja, ett klädmärke med merparten ekologiska kläder vilket är perfekt för den nyfödde. En regel är att alltid tvätta kläderna innan de används för att få bort eventuella kemikalier.

Här kommer en litet checklista från viforaldrar.se om vad som behövs;

  • 4 stycken bomullsbodies. Ett barn kan kräkas mycket den första tiden så det är bra med ombyte. Köp gärna bodies med omlottknäppning så ni slipper dra tröjan över huvudet.
  • 4 st mjuka par byxor. Samma gäller här. det är bra med ombyten om bebisen kräks. Ett tips är att köpa byxor med mudd nedtill, då sitter byxan bra och det gör inget om de är lite för stora.
  • 3-4 stycken par bomullssockor. En bebis fryser lätt så det är viktigt att hålla fötterna varma. Köp gärna ett par sockar i tjockare kvalité för att värma bra.
  • 1 stycken hjälmmössa av bomull. Här gäller samma som ovan, eftersom en bebis har svårt att hålla kroppstemperaturen är det bra att den är varm om huvudet. Vare sig det är sommar eller vinter.
  • 1 stycken vindtät mössa att ha ovanpå hjälmmössan. Denna behövs om det är kallare ute när din bebis är beräknad. Vinden gör annars att bebisen lätt blir kall.
  • 1 stycken varmare tröja eller kofta att ha ovanpå bodyn för att hålla bebisen varm. Köp gärna en med knappar för att slippa dra över huvudet.
  • 1 stycken overall att ha i vagnen och även hem från bb.
  • 1 stycken par vantar utan tumme, om inte det finns på overallen.
  • 1 stycken par tossor, om inte det finns på overallen.
  • 4 stycken bomullspyjamasar, med eller utan fötter. Här gäller samma som med bodies och byxor, barnet kan lätt kräkas eller bajsa på sig och då är det bra med ombyte. Ett tips är att köpa en sovpåse, det ser ut som en nattskjorta med snörning nedtill att dra åt. Det är då enkelt att byta blöja på natten utan att störa bebisen för mycket.