Planera din graviditet

En graviditet och efterföljande tid är en stor omställning både mentalt och fysiskt. Många upplever tiden som spännande, ibland en lång väntan och inte sällan med viss oro för att allt inte ska gå som planerat. Rätt förberedd inför och under graviditeten så kan du njuta extra mycket av den begränsade tid som barnet bor i magen.

Om man planerar att bli gravid så kan man redan innan stickan visar plus tänka på några saker. Tänk på att få i dig alla viktiga näringsämnen och speciellt viktigt är folsyra som minskar risken för att barnet får skador i det centrala nervsystemet, exempelvis ryggmärgsbråck. Tillskott av folsyra bör man börja med redan innan man är gravid om man planerar graviditeten. Rökning är någonting som man bör undvika, både som man och kvinna. Risker som astma, låg födelsevikt och för tidig födelse har visat sig öka vid rökning.

Det finns studier som visar att om pappan röker månaderna innan befruktningen så ökar riskerna att barnet får astma. Alkohol är något annat som man bör inta med försiktighet när man planerar att bli gravid. Förutom bra mat så är fysisk aktivitet och träning positivt för den som vill bli gravid. Genom träning utsöndrar kroppen en rad positiva hormoner, stress minskar och den som är i god form ökar sina förutsättningar till att få må bra under graviditeten. Sen tillkommer såklart en hel del andra positiva effekter av att låta kroppen röra på sig. Ett regelbundet sexliv ökar chanserna till att bli gravid, men det finns även produkter att köpa för att hålla koll på när man har störst chans till befruktning.

Hos Graviditetskollen.nu finns ägglossningstest och godkända graviditetstest att beställa hem direkt. För att öka sannolikheterna att bli gravid bör man även tänka på att mannen inte ska ta varma bad eller på annat sätt utsätta testiklarna för hög värme, då spermieproduktionen minskar.