Införskaffa till den nye familjemedlemmen

Bebis

Att bli förälder är omvälvande, fantastiskt och underbart. Det är svårt att förbereda sig för vad som väntar och det framförallt om man väntar sitt första barn. Men det man kan göra är att förbereda hemmet till den lilla.

Tänker man till kan man göra en hel del inköp redan under graviditeten. Det är då man har tid och förhoppningsvis ork att välja allt från barnvagn till skötbord. När sedan barnet är fött är det skönt att kunna lägga fokus på annat än shopping.

Fyra av de saker som kan köpas in före förlossningen är:

Kläder

Många föräldrar vill inte veta om det är en tjej eller kille som ligger och väntar i magen. Men för den skull kan man inte vänta med att köpa in kläder. Babykläder behövs från dag ett och många modeller är väldigt genusneutrala vilket gör att de passar lika bra på tjejer som på killar. Man bör räkna med att man kommer behöva byta kläder på bebisen minst någon gång per dag vilket gör att det är rejält många plagg som bör köpas in för att man ska hinna med att tvätta.

Barnvagn

Barnvagnar finns i en mängd olika storlekar och modeller. Ska det vara en kombivagn som både är ligg- och sittvagn? Ska barnet se framåt eller mot mamma och pappa? Ska den vara lätt att köra i snö och modd eller snarare vara av citymodell för att ta sig fram lätt i staden?

Skötbord och tillbehör

Ett nyfött barn gör inte mycket mer än att bajsa, äta, skrika, sova och sitta förnöjd och njuta av sin omgivning. Det är dessa behov man ska tillgodose. Skötbordet kommer användas frekvent och det är därmed genomtänkt att köpa ett i en bra arbetshöjd och gärna med lådor där blöjor och tillbehör kan förvaras.

Husapotek

Vilka mediciner som man vågar ge en nyfödd kan en sköterska på BVC svara på. Men att köpa hem ett fullgott hemapotek är en stor trygghet. Däremot bör man läsa noga på hur mycket och ofta som medicinen får ges. Detta särskilt när det gäller så små barn.