Kosttillskott

Kosttillskott är vitaminer och mineraler i koncentrerad form, dessa är tänka att komplimentera den vanliga kosten och säljs i många olika former som kapslar, tabletter, pulver, droppflaskor, ampuller med vätska med mera.

pills-vitamins-534531-mUndersökningar vad gäller kost har visat att de flesta människor får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler för att inte behöva kosttillskott. De som verkligen har behov av dem är de som inte kan äta alla typer av livsmedel på grund av allergi eller sjukdom, speciellt om detta innebär att man måste hålla sig borta från flera livsmedelsgrupper. Kosttillskott kan även vara bra för kvinnor som är gravida oavsett om de har matallergier eller ej. Då är det ofta folsyra som rekommenderas, Livsmedelsverket har mer information om folsyra på sin sida.

Det har gjorts mycket forskning vad gäller kost och hälsa och mycket tyder på att de som äter mycket frukt och grönsaker löper mindre risk att drabbas av vissa sjukdomar, då främst hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Ett antal stora studier har dock visat man inte minskar risker för sjukdomar om man äter kosttillskott, en dålig kost kan därför inte kompenseras med kosttillskott.

pills-1111309-m

Det är också viktigt att veta att för höga doser av vitaminer och mineraler faktiskt kan vara skadligt för kroppen. Just av denna anledning måste man se till att alltid följa anvisningarna noggrant på de kosttillskott man tar. För vissa ämnen kan marginalen mellan vad som är bra för kroppen och vad som är skadligt vara relativt liten, ett exempel där är A vitamin.

Igen är detta viktigt för gravida kvinnor och behövs för graviditeten ska utvecklas normalt men får man i sig för mycket A vitamin tidigt under graviditeten misstänks det ge en ökad risk för fosterskador. Kosttillskott är per definition livsmedel och får inte påstå sig förebygga,behandla eller bota sjukdomar. Om ett sådant påstående används i marknadsföringen av produkten kommer det klassas som läkemedel och kommer att granskas av Läkemedelsverket. När det gäller kosttillskott är det tillverkaren och säljaren som ansvarar för att produkten är säker att använda.