Många som är långtidssjuka väljer att få sin vård i hemmet. Det kan göra det mer bekvämt att vara långtidssjuk om man i alla fall får vara i sitt hem. Det finns dock också vissa utmaningar som kommer med hemvård. Det gäller nämligen att balansera estetik med funktionalitet. Precis som för alla andra är det viktigt att den sjuke trivs i sitt hem. Inte minst med tanke på att han eller hon tillbringar extra mycket tid hemma.
Beroende på hur någon mår kan det vara svårt för den långtidssjuke att själv inreda rummet. Därför behöver han eller hon hjälp av närstående eller släktingar. Vilka som får vård i hemmet skiftar mycket. En del är helt enkelt väldigt gamla och har svårt att klara sig själva men som ändå inte vill läggas in på ett hem. En annan grupp är de som genomgår särskild strålningsbehandling som hellre är hemma än på ett sjukhus.
Sängen viktigast
Den viktigaste delen i inredningen för en långtidssjuk är så klart sängen. Det är förmodligen i den han eller hon tillbringar den stora majoriteten av sin tid. Det kan vara farligt att vara sängliggande för länge och tyvärr är liggsår en alltför vanlig syn. Du kan köpa en säng som har extra tryckavlastande egenskaper, det är något som motverkar de elaka liggsåren som lätt kan uppstå annars. Järven Healthcare är ett exempel på webbutiker som säljer madrasser speciellt utformade för dem i riskzonen för eller som redan har liggsår.
Handikappanpassa
Om personen använder sig av rullstol är det viktigt att göra lägenheten eller huset så rullstolsvänlig det bara är möjligt. Detta är något som man kan få hjälp med av kommunen, att få bostadsanpassa hemmet. Att det är lätt att ta sig runt motiverar till att rörelse och motion. För någon som är sjuk kan lite motion vara viktigt. Tänk också på att släppa in mycket ljus i rummet när det är dag. Det är lätt att bli förvirrad eller deprimerad av att ständigt ha det mörkt. Rutiner är något bra även för de sängliggande och en klar avskiljning mellan dag och natt är önskvärt för välbefinnande.
Se över rutiner
Sist kan vi nämna att en del av anpassningen kommer man inte att märka att man behöver förrän man påbörjar det nya skedet som sjukskriven eller handikappad. Till slut märker man gärna har en greppinne med sig så man enkelt kan plocka upp saker som är svåra att nå. Sitter man i rullstol märker man efter några dagar att mattorna åker med stolen och behöver tas bort eller fästas på plats. Även vart saker ska stå kan behöva ändras. Tallrikar och bestick kanske inte ska ligger uppe på hyllorna utan flyttas ned i skåpen eller en låda. Har man svårt att ta sig till badrummet kan man borsta tänderna i sängen, man behöver trots allt inte skölja ur munnen utan bara spotta ut skummet. Så var beredd på att man måste fortsätta anpassa allt eftersom.